Handboek Lean Solutions

Lean solutionsHet Handboek Lean Solutions is het vervolg op het zeer succesvolle Lean Thinking, geschreven door James P. Womack & Daniel T. Jones. Beide hebben hun sporen in het bedrijfsleven verdient en zijn deze heren de oprichters van het Lean Enterprise Institute (Womack) en de Lean Enterprice Academy (Jones).

Waar Lean Thinking zich voornamelijk richtte op het elimineren van inefficiëntie van productieprocessen, gaat Lean Solutions met name in op de verspillingen aan de consumptiezijde van de keten.

Klantwaarde

Het boek behandeld de 7 eisen rondom klantwaarde op een erg gemakkelijk te volgen en begrijpen manier. Womack & Jones hanteren een open schrijfstijl en proberen je met prikkelende zinnen de ware betekenis van klantwaarde te laten zien. Wie Lean Thinking heeft gelezen begrijpt wat ik hiermee bedoel.

Met alledaagse voorbeelden uit de praktijk wordt duidelijk hoe de keten naar de klant zo optimaal mogelijk kan worden ingericht. Onderwerpen als transport, informatiestromen magazijninrichting, lean leiderschap en consumptiestormen komen aanbod. Maar het belangrijkste “onderwerp” uit dit boek is nog steeds de weg naar het volledig Lean denken.

 Lean Solutions Verdict

Dit boek heb ik gelijk na het lezen van Lean Thinking gekocht en dat is me goed bevallen. De lijn die in Lean Thinking wordt ingezet wordt in dit boek vervolgd op het gebied van consumptie en maakt inzichtelijk hoe veel processen binnen organisatie zo ingericht kunnen worden dat de klant zo goed mogelijk wordt geholpen.

Wat ik persoonlijk erg fijn vind is het enorme aantal praktische tips die worden gegeven in het boek. Er worden namelijk voorbeelden gebruikt van bedrijven als Tesco, een soort van Britse Albert Heijn. Samen met duidelijke en simpel te gebruiken illustraties wordt zo bijvoorbeeld een complex distributiesysteem in kaart gebracht en worden daar punten aangewezen welke door middel van Lean enorm zijn te verbeteren.

Al met al vind ik dit boek dus een must have voor iedereen die zich met Lean bezig houdt, of daar een goede start mee wil maken. Het is zonder twijfel een van de meest leerzame boeken die ik ooit heb gelezen en het bevat enkele ware eye openers!

Klik hier om het boek te bestellen >>>