7 redenen om niet met Lean te beginnen

Lean UniversiteitLean is een lange termijn filosofie. Het is niet een paar maandjes ‘leanen’ en vervolgens achterover hangen en kijken hoe de orders binnenstromen en je klanten juichend voor de deur staan. 

Lean: Commitment & Paradigma’s

Lean wil zeggen lange termijn, hard werken, commitment van iedereen, paradigma’s en ga zo maar door. Over ieder van deze onderwerpen – en nog honderden meer – kunnen weer tientallen posts geschreven worden.

Maar niets van dat deze keer. Vandaag, begin niet met Lean als:

 

  • je Lean gaat doen, omdat je buurman (andere ondernemingen) het ook doen. Lean is een hulpmiddel, een heel krachtig hulpmiddel, maar geen doel opzich!
  • je Lean gaat doen, om van je personeel af te komen; Lean (en eigenlijk elke verbeterfilosofie) zal nooit de volledige commitment van je werknemers krijgen als ze bang zijn hierdoor hun baan te verliezen. Is het noodgedwongen nodig mensen af te laten vloeien, doe dit dan vóór je begint met Lean!
  • de oplossingen ziet in grote investeringen en automatiseringen. ERP systemen zijn enorm handig: Voorraadbeheer, inzicht in financiële stromen, etc. Maar ze beperken je bewegingsvrijheid enorm en als je niet uit kijkt ben je verspillingen aan het automatiseren! Lean en ERP zijn wel mogelijk, maar erg lastig!
  • je een “Korte slagen, snel thuis”  idee voor ogen hebt. Lean is een project voor de lange adem, Rome is ook niet in één dag gebouwd!
  • je van plan bent zelf niet de kar te trekken, dat moet iemand anders maar doen. Het slagen van een Lean-traject valt of staat met de ondersteuning van het management.
  • je bent niet bereid je medewerkers een aantal uur in de week vrij te maken voor verbeteractiviteiten.  Lean vereist tijd! Tijd voor opleiding, tijd voor verbeteren en tijd voor motiveren. Geen tijd = geen verbetering!
  • je Lean wilt gebruiken de kleine probleempjes binnen je organisatie aan te pakken. Zonder grondige analyse kom je nergens. En Lean invoeren binnen een klein gedeelte van je bedrijf schiet niet op, sub optimalisatie krijg je dan!

 

Tot slot

Ik hoop dat dit je behoedt voor grote teleurstellingen. Het is namelijk nog moeilijker – al dan niet onmogelijk – nog een verbetertraject te starten, nader er in het verleden verschillende zijn mislukt.

Heb jij al ervaringen met mislukte reorganisaties of verbetertrajecten, deel ze hier zodat we van elkaar kunnen leren.

Photo by: loop_oh

Geplaatst op by Rick Konings in Lean invoeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

16.275 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

HTML tags are not allowed.