April – Soms Moet Je Gewoon Beginnen (Ook Met Lean!)

Beginnen, daar is waar het de afgelopen maand vooral om draaide. Zo ben ik begonnen met de Lean Universiteit en heb ik in april ook de start gemaakt met het schrijven van mijn afstudeerscriptie. Daarnaast kreeg ik nog het goede nieuws dat ik ben toegelaten tot de premaster bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam! Een topmaand voor mij dus. En nu hoop ik dat jullie op het gebied van continu verbeteren ook een topmaand hebben gehad. En dat ik daar – weliswaar een klein – steentje aan bij heb kunnen dragen.

Even Terugblikken

Vanaf 19 arpil heb ik verschillende artikelen op dit blog geplaatst, over verschillende onderwerpen.

Zo schreef ik mijn eerste post voor de LU over – jawel! – beginnen met Lean. Een artikel waarin ik uitlegde wat de basis is voor het starten van een verbetertraject, je probleem.

Vervolgens schreef ik een stuk over de 7 key eigenschappen voor World Class Performance. Hierin ging ik in op de magische 7 aspecten van het beste bedrijf ter wereld worden en de gebieden waarop je jouw concurrenten op moet verslaan.

In mijn derde post ging ik in op de zogenaamde paradigmashift. Met wat leuke anekdotes probeerde ik te beschrijven dat het Lean denken nog niet zo gemakkelijk is als het lijkt.

En het laatste artikel wat ik heb geplaatst bevatte 7 redenen om niet met Lean te beginnen. Opzich een vreemd idee, op een blog over continu verbeteren en Lean gaan roepen waarom je nu juist niet met Lean zou moeten beginnen. Maar niets is minder waar, veel bedrijven steken veel tijd en geld in het opzetten van Lean projecten die bijvoorbaad al gedoemd zijn te mislukken. Daar wil ik andere organisaties voor behoeden, de sfeer op de werkvloer wordt er dan namelijk niet beter op.

Toekomstperspectief

Op dit moment liggen er voor de komende tijd heel veel plannen voor dit blog klaar. Veel te veel om op korte termijn te realiseren, dus dat wordt prioriteiten stellen.

In de eerste plaats wil ik gewoon mijn artikelen blijven posten, het liefste enkele keren per week zodat er altijd nieuwe info op deze site te vinden is. De ene post zal een handzame handleiding zijn, de andere weer een tekst die je aan het denken zet.

Als tweede ben ik op dit moment bezig met het schrijven van enkele boekrecensies. Op het gebied van het proces verbeteren zijn enorm veel boeken te vinden, google maar eens op bijvoorbeeld “Boek Six Sigma”. Daar zitten een hoop goede en leerzame boeken bij, maar ook een hoop minder goede en zelfs slechte die je geen steek verder helpen. Ik scheid het kaf van het koren!

En tot slot wilde ik je nog even laten weten dat ik met een groot project voor deze site bezig ben. eEn daar voorafgaand een wat kleiner project. Wat beide zijn laat ik nog even in het midden, maar het zijn zaken waar je als Lean-er echt iets aan zult hebben. Geen gezwam in de ruimte maar kant en klare hulp, speciaal voor jou!

Als je tot dit kopje bent gekomen, mooizo! Lees de bovengenoemde posts nog eens door en als je vragen hebt, stellen! Ik ga nu weekend vieren en komende maandag weer hard aan de slag met het verbeteren van processen (waar ik misschien nog wel een case study van ga maken!).

PS. Graag wil ik hier nog even het volgende kwijt. Dit alles, dit blog, schrijf ik niet voor mezelf, maar voor alle managers, directeuren, medewerkers die interesse hebben in procesverbetering en hier in hun organisatie iets mee willen doen. Heb je dus vragen? Stel ze gerust!

Geplaatst op by Rick Konings in Lean invoeren, Lean thinking, Quick Response Manufacturing, World Class Performance