Lean Manufacturing Staat Als Een Huis! – #1 De fundering

Lean Manufacturing HuisHet Lean Manufacturing systeem is niet zomaar een bij elkaar geraapt boeltje van tools, tips en tricks. Het is een samenhangend geheel dat je ook als zodanig moet gebruiken. Als je de tools uit de lean gereedschapskist geen samenhang geeft kun je beter niet met lean beginnen. De samenhang binnen Lean manufacturing wordt weergegeven in de vorm van een huis, met een sterk fundament en een goede basis, met daar bovenop twee pijlers en een dak. Alles opgebouwd uit verschillende bouwstenen, de lean tools. Hoe het lean manufacturing huis er nu uitziet, wat het inhoud en wat het kan betekenen voor uw organisatie kunt u lezen in deze meerdelige serie, met vandaag deel 1: De fundering.

Lean Manufacturing Huis

Zoals ik al zei bestaat het lean manufacturing huis uit verschillende onderdelen. Bij een huis werken al deze onderdelen samen om het dak te ondersteunen. Binnen lean manufacturing vertegenwoordigd het dak de bekende lean doelen:

  • Hoogste kwaliteit
  • Beste levertijd
  • Laagste kosten

Alle onderdelen van het huis zijn gericht op het ondersteunen/behalen van de deze doelen. Maar een huis (en dus het dak) kan onmogelijk blijven staan zonder een goede funderen, als deze ontbreekt zal het instorten als een kaarten huis en dat geld ook voor jouw lean projecten.

Stabiliteit, de beste fundering

De fundering van het lean huis wordt vertegenwoordigd door stabiliteit. Zonder stabaliteit binnen de organisatie is het behalen van doelen onmogelijk en is men veel te druk met het oplossen van steeds weer die kleine probleempjes.

Boven op de fundering vindt men de basis van het Lean productiesysteem, bestaande uit 5S en Kaizen. Dit zijn beide begrippen welke ik in het blog nog nauwelijks heb behandeld, zie het onderstaande kader.

Enkele begrippen die je in dit artikel vindt, zul je nog niet in mijn andere posts zijn tegengekomen. Dit zijn vaak termen of tools die wel essentieel zijn bij het begrijpen van het lean manufacturing huis en daarom volsta ik hierin voorlopig met een korte omschrijving per term, maar zal ik binnekort een volledige beschrijving toevoegen aan de kennisbank.

5s

5S is een concept wat onder andere binnen lean manufacturing gebruikt wordt. Dit systeem streeft naar een nette, goed georganiseerde en schone werkomgeving zodat afwijkingen en verspillingen zichtbaar worden gemaakt en de arbeidsveiligheid toeneemt.

Kaizen

Kaizen is een methode welke veelvuldig gebruikt wordt binnen verbeterprocessen. Het gaat om dagelijkse activiteiten om bepaalde problemen rondom een proces, product, systeem of dienst aan te pakken. Kaizen streeft niet naar grote verbeteringen en innovaties, maar zet in op kleine stap-voor-stap verbeteringen.

Continu verbeteren

Doordat 5s en Kaizen activiteiten constant doorlopen onstaat er in de loop der tijd een cultuur van continu verbeteren in de organisatie. Deze cultuur is van essentieel belang voor het slagen van lean manufacturing, zoals al vaker gezegd in dit artikel, het vormt de basis. Zonder een cultuur van continu verbeteren zijn de andere lean tools nutteloos, men verbetert dan kortstondig maar zal in de loop der tijd terugvallen in oude patronen en gewoontes. Het wordt dan een traject van continu veranderen in plaats van continu verbeteren.

Lean Manufacturing Huis #2

Dit was het eerste deel in de serie over het Lean manufacturing huis waarin ik ben ingegaan op het belang van een goede fundering en stabiliteit in de organisatie. Methoden en technieken als 5s en Kaizen helpen daarbij. Het huis zoals we tot nu toe hebben opgebouwd staat hieronder weergegeven. In de volgende delen van deze serie bouwen we verder aan ons lean manufacturing systeem.

Lean manufacturing huis

In deel twee gaan we verder in op de pijlers van het huis, welke tools dragen bij een het verbeteren van de resultaten gelet op de doelen in “het dak”. Hier komen nog meer methoden en technieken aanbod voor het realiseren van uw bedrijfsdoelstellingen.

Photo by: Kevin Saff

Geplaatst op by Rick Konings in Lean invoeren, Lean Manufacturing

2 comments on “Lean Manufacturing Staat Als Een Huis! – #1 De fundering

 1. Het fundament van het Toyota-huis bestaat eigenlijk slechts uit de onderste balk. Bovenstaand figuur laat de 1:3 & 3:1 regel niet zien en deze is weldegelijk van belang.

  • Rick Konings on said:

   Over het begrip ‘fundament’ valt natuurlijk te twisten ;) Het belangrijkste is dat alle onderdelen van het huis essentieel zijn voor de organisatie, zowel de basis als de pijlers.

   En de 1:3 & 3:1 regel is inderdaad essentieel voor de stabiliteit van een organisatie. Ik zal dit binnenkort toevoegen aan dit artikel en in het figuur aanpassen.

   Bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

16.281 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

HTML tags are not allowed.

Google