Lean Manufacturing Staat Als een Huis! #2 – Just In Time

Lean manufacturing huis - Just in TimeVandaag alweer de tweede editie van de special over het Lean Manufacturing Huis. In deel 1 heb ik al het een en ander verteld over het huis en hoe de fundering de basis vormt voor een gezonde verbeterorganisatie. In dit tweede artikel uit de serie over het lean manucaturing huis voegen we de linker pilaar toe aan ons bouwwerk. Deze pilaar zorgt voor rust en regelmaat in de productie met onder andere Just in Time.

Just in Time

Bovenstaande titel zegt het eigenlijk al: Net op tijd. Dit klinkt als of het maar net goed is gegaan dus precies op tijd is volgens mij een betere benaming. Grondlegger van het lean denken Taiichi Ohno definieert het begrip als volgt:

 

Just-in-time means just that nothing arrives prior to
being needed.

 

Vrij vertaald komt het er op neer dat niets aankomt voordat het ook werkelijk nodig is. Een goed voorbeeld is de levering van onderdelen aan de Scania fabriek in Zwolle. Dagelijks ontvangt deze grootste productievesteging van Europa 1200 ton (!) aan onderdelen en halffabrikaten voor de trucks die allen klantspecifiek zijn (!). Door het Just in Time inrichten van de logistieke keten (zowel intern als extern met leveranciers) komen de onderdelen pas bij de productielijn vlak voordat ze op de vrachtwagen gemonteerd moeten worden.

Door het op deze manier inrichten van je logistieke organisatie creeer je als het ware flow in je goederenstromen. Na de zomer zal ik eens een uitgebreid artikel besteden aan Just in Time, het is – zoals in het Lean huis te zien is – een belangrijke pijler opweg naar lean manufacturing, maar stuit desondanks vaak op onbegrip.

Tot slot

Helaas kon ik maar een kort artikel schrijven over Just in Time, niet omdat er niet veel over te vertellen valt… Ik denk dat daar vele tientallen artikelen over te schrijven zijn. De voor- en nadelen, consequenties voor de voorraden en ga zo maar door. Maar helaas (nou ja, helaas ;) ) ga ik vandaag op vakantie en heb ik het niet gered het artikel verder uit te breiden, dat houden jullie dus nog te goed van mij.

De komende drie weken helaas geen lean tips en analyses meer van mijn kant, maar dat betekend niet dat je in jouw organisatie niet verder moet gaan met lean. Lean is een continu verbeterproces wat nooit stopt. Ik wens iedereen in ieder geval een prettige zomer en eventueel vakantie en tot in Augustus!

 
Photo by: just_a_name_thingie’s

Geplaatst op by Rick Konings in Flow, Lean invoeren, Lean Manufacturing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

16.281 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

HTML tags are not allowed.