Wij willen beginnen met Lean! Maar hoe?

Wij willen beginnen met LeanWij willen beginnen met Lean, dat is een uitspraak die ik vaak tegenkom. Lean manufacturing is de laatste jaren sterk in populariteit gestegen. De succesverhalen van bedrijven als Toyota in Japan en Scania in ons eigen land geven deze managementfilosofie meer en meer bekendheid in het Nederlandse bedrijfsleven. U kent het toch ook?

Zoals ik al zei: “Wij willen beginnen met Lean!” Een wens van menig manager en directeur. De eerste vraag die dan in mij op komt:

Waarom?

Vaak blijft het hier even stil, men denkt wat na en zegt vervolgens iets in de trant van: “We hebben een probleem”. Dan denk ik: “Yes!”. Huh, hoezo denk ik dan yes?

Nou, ik zie een probleem als startpunt. Hoe vaag het probleem ook is, men is niet blij met de huidige situatie en wil verandering, verbetering. Zie een probleem niet als probleem, maar als ambitie!

Op zoek naar jou problemen

Maar vergis je niet: Het goed en duidelijk formuleren van een probleem is heel moeilijk. Ik vind het zelfs een van de moeilijkste dingen die er zijn.

Vaak denkt men het probleem helder voor ogen te hebben: De machinebeschikbaarheid is te laag, de kosten zijn te hoog en ga zo maar door. Echter, na wat doorvragen blijkt meestal dat de meeste managers zich hier lelijk op verkijken.

En als dat al geldt voor het beschrijven van problemen (die erg specifiek benoemd kunnen worden), hoe zit dat dan met de strategie van de organisatie, of met de visie en missie?

Het vinden en helder omschrijven van een probleem is dus lang niet zo makkelijk als altijd blijkt. Neem dan ook de tijd hiervoor en ga niet over een nacht ijs. Brainstorm met elkaar, luister naar elkaars visie en bekijk alles eens van een ander perspectief.

Als je nu denkt: “Lekker vaag en zweverig.” Klopt! Maar ik kan ook niet alles in één post behandelen. Dit is één van de moeilijkste onderwerpen binnen Lean en het vergt veel oefening en doorzettingsvermogen.

To do

Kijk nu eens binnen de organisatie waar je werkzaam bent. Wat is daar hét probleem, of welke ambitie willen jullie binnen nu en een ‘x’ aantal jaar bereiken? Zoals ik al zei:

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen!

Photo by: npobre.ch

Geplaatst op by Rick Konings in Lean invoeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

16.275 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

HTML tags are not allowed.