3 Fantastische Websites Over Lean Manufacturing En Meer…

lean manufacturing websitesLean Manufacturing heeft de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen. Overgekomen vanuit Japan heeft Lean de laatste decennia meer en meer voet aan de grond gekregen binnen de Verenigde Staten en in de Europese industrie. Als gevolg hiervan schoten natuurlijk ook de Lean guru’s als paddenstoelen uit de grond, de meeste met een frisse en duidelijke kijk op Lean om bedrijven verder te helpen. Andere soms wat minder… ;)

Maar goed…

De titel zegt het eigenlijk al, vandaag wil ik je als mijn lezer introduceren met andere – naar mijn mening – kwalitatief zeer goede websites en blogs over Lean, zowel in het Engels als in het Nederlands. Dit zijn websites of blogs die ik zelf volg en waar ik veel van geleerd heb en nog steeds heel veel van leer. Ze verkondigen geen onzin en proberen je geen troep te verkopen, gewoon high-Q informatie, daar gaan we, in willekeurige volgorde wel te verstaan.

#1 Mark Graban’s Leanblog.org

Ik denk dat Leanblog.org van Mark Graban toch wel een van de meest toonaangevende blogs over lean manufacturing is die je op het internet tegen zult komen. De man achter dit blog is dus Mark Graban en hij heeft enorm veel ervaring en bagage als het op lean aankomt. Hij heeft zich in zijn leven met name gespecialiseerd is lean binnen de Amerikaanse gezondheidszorg en schreef daar dan ook verschillende boeken over.

Hij schrijft zijn artikelen op basis van zijn eigen ervaringen en inzichten, maar geeft ook regelmatig ruimte voor een gastschrijver. De artikelen zijn inhoudelijk van het allerhoogste niveau en iedereen – zowel ervaren als onervaren met lean – kan naar mijn mening veel leren van deze man!

#2 Procesverbeteren.nl door Jaap van Ede

Procesverbeteren.nl kun je wel zien als de grootste Nederlandstalige database van case studies. Verantwoordelijk voor deze enorme hoeveelheid artikelen is de heer Jaap van Ede. Hij heeft al meer dan 15 jaar ervaring als wetenschaps- en bedrijfsjournalist.

De case studies op de website zijn erg uitgebreid en bevatten veel informatie met betrekking tot verbeterprojecten bij bedrijven als Unilever, Heinkenen en Aviko. Veel leesvoer dus, om veel van te kunnen leren.

Daarnaast worden er regelmatig boekenrecenties op de site gepubliceerd. Het leuke daarbij is dat er altijd om de feedback van de auteur wordt gevraagd.

#3 Leantweetz door Bas van den Brink en Joost Doelman

Als derde heb ik eigenlijk niet echt een traditionele website of blog, maar een platform dat zich met name richt op Twitter, namelijk Leantweetz. Ongeveer iedere dag knallen de heren xx en xx tips, ervaringen en verhalen over Lean Manufacturing de wereld in via hun Twitteraccount. De kracht van Leantweetz ligt dan ook in zijn eenvoud en toegankelijkheid. Het zijn korte stukjes tekst en verhalen die iedereen wel binnen hun eigen organisatie kent, waardoor de vertaalslag naar jou persoonlijke praktijk erg gemakkelijk is.

Korte bio

Tot slot

Ik denk dat iedereen die mijn blog leest wel iets aan de bovenstaande websites zal hebben, ik volg ze in ieder geval nog altijd met veel interesse! Maar daarnaast wil ik jullie wel nog even meegeven dat veel lezen over Lean erg belangrijk is (zie dus ook mijn – nog kleine – Bibliotheek), maar zorg ook dat je actie onderneemt!

In ieder geval weer bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

 

Geplaatst op by Rick Konings in Lean Manufacturing

5 comments on “3 Fantastische Websites Over Lean Manufacturing En Meer…

 1. Leancircle is ook een hele goede site! :)

 2. Rick Konings on said:

  Leancircle natuurlijk ook! Maar ik wist niet of hij nog up-to-date is, komen er bijvoorbeeld nog verslagen van studenten op?

  En ik zie nu dat het HAN Lean event ook weer zal plaatsvinden, ik ben er zeker bij!

 3. www.leaninfo.nl
  www.logistiek.nl
  www.procesportaal.nl

  Allemaal Nederlandse websites die de (hoofd-)onderwerpen behandelen van Lean Management / Manufacturing.

  • Rick Konings on said:

   Bedankt voor je toevoeging! Er zijn op internet inderdaad veel informatiebronnen te vinden rondom Lean en andere procesverbetermethodieken.

 4. marit on said:

  De LSSG helpt bedrijven bij het ‘lean worden’.
  Zie ook de info op hun site:
  http://www.leansixsigmagroep.nl/lean-six-sigma/wat-is-leansixsigma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

16.275 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

HTML tags are not allowed.