Lean denken, de Paradigmashift en een korte oefening.

Lean thinkingDe invoering van Lean brengt grote veranderingen met zich mee. Je oude en vertrouwde manier van werken gaat op de schop en iedereen zal buiten zijn comfortzone moeten treden. Het is natuurlijk begrijpelijk dat dit weerstand oplevert, dat is een natuurlijke reactie van de mens. Lean denken is niet zo makkelijk als het lijkt.

Een goed voorbeeld is het verlagen van de voorraad. Criticasters van Lean management hoor je regelmatig zeggen:

“Lean heeft alleen als doel de voorraden te verlagen. En waarom zou het verlagen van de voorraden de leverbetrouwbaarheid verbeteren? Een hogere veiligheidsvoorraad geeft ons toch juist de garantie dat we het product op tijd bij de klant hebben”

Een vraag zoals hierboven is een typische vraag die veel gesteld wordt bij een Lean verbetertraject. Vragen zoals deze zijn echter gebouwd op onderbuikgevoelens en aannames en niet onderbouwd met feiten – al lijkt dat misschien wel zo! Mensen zijn nog niet gewend aan het Lean denken.

Maar ben niet bang als deze vraag zojuist bij jou opkwam, dat is weer die natuurlijke weerstand. Het enige wat je hoeft te doen is anders leren kijken naar bedrijfsprocessen, de paradigmashift.

Lean denken en de paradigmashift

Een paradigma is een manier van kijken naar de wereld. En deze manier van kijken naar de wereld is tot een bepaald moment onaantastbaar en onder geen beding bediscussieerbaar.

Een paradigmashift is dus een verandering van het wereldbeeld. Dus iets wat vandaag onmogelijk lijkt, maar als het uitgevoerd zou kunnen worden onze manier van kijken fundamenteel zou veranderen.

Dit klinkt natuurlijk erg zweverig en vaag. Daarom hier wat leuke voorbeelden, zowel van vroeger als van nu. Toen ik ze las kon ik een glimlach niet onderdrukken ;-)

 

  • De aarde is plat. Tot circa de 15e eeuw* was het idee dat de aarde plat is vrij normaal (ondanks dat Oudgriekse filosofen als Plato en Aristoteles dit al veel eerder vermoedden.)
  • “The radio craze will die out in time.” Een quote van Thomas Edison uit 1922.
  • “640k ought to be enough for anybody.Een quote van Bill Gates in 1981.
  • “The world potential market for copying machines is 5000 at most.”  De reactie van IBM aan de oprichters van Xerox.

 

*Dat mensen voor de ontdekkingsreizen van bijvoorbeeld Columbus nog dachten dat de wereld plat was is een fabeltje.

Zoals je ziet ben je in goed gezelschap als het gaat om paradigma’s. Maar maak je geen zorgen, het Lean denken gaat vanzelf. Zolang je open staat voor nieuwe ideeën, de lean principes omarmt en geduld hebt komt alles goed.

Een Lean paradigma

Tot slot en korte oefening om je in de juiste richting te wijzen met het Lean denken. Het gaat over de manier waarop we naar kosten kijken.

Oefening

We hebben 3 bedrijfseconomische begrippen:

 1. Kosten
 2. Prijs
 3. Winst

Wat is nu het verschil tussen de volgende twee vergelijkingen?

  • Prijs = Kosten + Winst.
  • Winst = Prijs – Kosten

Ik hoor natuurlijk graag jouw visie op dit paradigma, reageer hieronder!

PS. Twee Lean veteranen hebben een heel goed boek geschreven over Lean denken. Houdt mijn blog in de gaten voor de bespreking hiervan en waarschijnlijk zullen er wel meer boekbesprekingen volgen.

Geplaatst op by Rick Konings in Lean thinking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

16.275 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

HTML tags are not allowed.