Boekentip: Lean Manufacturing – Handboek Voor Resultaat En Kennis

Lean manufacturingVandaag wordt het denk ik maar een kort artikeltje. Geeft opzich niets, want ik denk dat de inhoud zeker waardevol is voor iedereen die met lean manufacturing bezig is.

Je kunt het zien als een soort boekrecensie zoals ik er al enkele in de Lean Universiteit Bibliotheek heb staan. Ik vind dat boeken een van de meest waardevolle bronnen zijn om kennis uit op te doen – dus ook over Lean manufacturing – en daarom vind ik dat de lean bibliotheek wel wat meer aandacht verdient.

Een tijdje terug werd mij namelijk geadviseerd het boekje Lean Manufacturing van Mark van Bokhoven eens door te nemen. Deze op A6 formaat gedrukte ringband is speciaal geschreven voor gebruik op de werkvloer. Het maakt dus niet uit of je een projectlid ben in een leangroep, of daar juist leiding aan geeft. Het boekje is geschikt voor iedereen.

Over de schrijver, Mark van Bokhoven

Het boekje Lean Manufacturing is geschreven door Mark van Bokhoven. Hij is de eigenaar van het productiviteitsbureau Mark on Target waarmee hij zich richt op het begeleiden en adviseren van bedrijven uit verschillende branches op het gebied van Total Productive Maintenance en Lean Manufacturing.

Mark heeft zijn ervaring opgedaan bij onder andere Blom consultancy en heeft onder de vlag van Mark on Target bedrijven als Heinkeken en Knauf begeleid met hun verbeterprocessen.

Daarnaast is hij schrijven van twee handleidingen waarvan Lean Manufacturing er een van is. Daarnaast schreef hij nog eenzelfde soort handleiding voor Total Productive Maintenance.

Inhoudsopgave

De inhoudsopgave van Lean Manufacturing – Handboek voor resultaat en kennis, ziet er alsvolgt uit:

0. Lean Manufacturing
1. Proces & doelstellingen
2. Teams
3. Kaizen continue verbeteren
4. 5S werkplekorganisatie
5. Total Productive Maintenance
6. Visueel management
7. Zero defects
8. Just-in-Time
9. Lean Management

Bijlagen

Nu beschikbaar!

Het boek is te koop bij Managementboek.nl voor de scherpe prijs van €18.55.

Lean Manufacturing door Mark van Bokhoven:

Bestel nu Bestel nu

Praktische Lean Manufacturing tips

Uit de bovenstaande inhoudsopgave blijkt al dat het boekje de opbouw van een totaal leantraject volgt. Het begint met een introductie van lean manufacturing en behandeld het stellen van doelen, continu verbeteren en de tools die je daarbij kunnen helpen.

Dit alles is geschreven in begrijpelijke taal en toegespitst op situaties in de praktijk. Niets geen moeilijke begrippen of ingewikkelde modellen, het doel van dit boek is duidelijk het ondersteunen van het veranderproces op een pragmatische manier.

Je zou echter ook kunnen zeggen dat deze ultrapraktische insteek meteen het nadeel is van het boekje. Het blijft namelijk voornamelijk aan de oppervlakte en gaat niet het diepen in op het gebied van cultuur en commitment. Het gevaar is dat mensen zich vooral richten op het uitvoeren van lean in plaats van het creeren van een cultuur van continu verbeteren.

Lean Manufacturing, de conclusie

Ondanks dat het boek vooral aan de oppervlakte blijft ben ik van mening dat het een onmisbaar naslagwerk is voor iedereen die zich bezighoudt met Lean. Het bevat praktische voorbeelden en tips die gemakkelijk aan te passen zijn aan de organisatiespecifieke situatie en goed over te brengen zijn op de mensen op de werkvloer.

Kortom, Lean Manufacturing van Mark van Bokhoven is onmisbaar in het arsenaal van iedere verandermanager. Wanneer het goed gebruikt wordt is het mogelijk blijvende verbeteringen aan te brengen in het leanproces.

Het boek is te koop bij Managementboek.nl voor de scherpe prijs van €18.55.

Lean Manufacturing door Mark van Bokhoven: Bestel nu!

Geplaatst op by Rick Konings in Lean Manufacturing, Lean Universiteit Bibliotheek