QRM Special #1 – QRM Conferentie: Time Is On Our Site

Quick Response ManufacturingOp 5, 6 en 7 juni van dit jaar vindt in Arnhem alweer de 11e Quick Response Manufacturing (QRM) Conferentie plaats. Bijzonder is dat de conferentie voor de eerste keer Europa aandoet – alle vorige edities vonden plaats in VS – en dan ook nog eens in wordt gehouden ons eigen kikkerlandje. Het wordt georganiseerd door het QRM Center Europe in het World Trade Center te Arnhem.

QRM special

In het kader van deze conferentie zal ik een aantal artikelen schrijven over QRM en de toepassing hiervan binnen bedrijven. Hoeveel artikelen dat gaan worden, weet ik nog niet precies. Maar volgende week zal ik starten met een artikel met de algemene basisuitleg over Quick Response Manufacturing en introduceer ik de tools die daarbij komen kijk. Daarna zal ik waarschijnlijk ook een casestudy hiervan behandelen en ik zit er ook over te denken een post te wijden aan de verschillen met Lean.

QRM Center Europe

Het QRM-centrum voor Europa is een samenwerking tussen de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en het QRM Center van de universiteit van Wisconsin. Professor Rajan Suri is de oprichter van het QRM Center Wisconsin en schrijver van het boek It’s About Time (een must have op QRM gebied!), waarvan hij vanaf de oprichting in 1993 tot 2008 directeur was. Op dit moment vervult hij nog wel een adviserende rol binnen het centrum en treedt hij regelmatig op als spreker.

Het Europese centrum is het eerste centrum buiten de Verenigde Staten en werkt nauw samen met hun Amerikaanse moederorganisatie. Beide centra hebben zich twee doelen gesteld, namelijk het verspreiden van:

• kennis over Quick Response Manufacturing;
    • praktische ervaring bij de implementatie en toepassing van Quick Response Manufacturing;

Hiermee wil men bijdragen aan de verbetering van de concurrentiepositie van bedrijven in met name het midden en kleinbedrijf (MKB). Deze visie wordt ook duidelijk naar buiten uitgedragen en veel bedrijven hebben met het centrum een goede partner voor continue verbetering gevonden.

Mijn eerste aanraking met QRM was tijdens de minor World Class Performance voor mijn studie Technische Bedrijfskunde aan de HAN. Mede dankzij het centrum – wat dus mede is opgezet door de HAN – heb ik en mijn medestudenten persoonlijk een gastcollege mogen bijwonen van Rajan Suri en kunnen leren van de eerste implementatie van QRM in Nederland bij Bosch Scharnieren in Doetinchem.

Wat is QRM?

Ik zal nu alvast een voorschot geven op post nummer 2 over dit onderwerp en zal ik kort vertellen wat QRM inhoud en voor een organisatie kan betekenen.

De naam Quick Response Manufacturing zegt het eigenlijk al, QRM richt zich op het vergroten van de reactiesnelheid en flexibiliteit van maakbedrijven, door het continu verbeteren van de doorlooptijden binnen alle aspecten van een organisatie. Het is vooral geschikt voor bedrijven die een zogenaamd low volume, high variability assortiment hebben, waardoor productstroombeheersing erg lastig blijkt.

Het is ook trend van de afgelopen jaren: De klant wil een specifiek, naar wens geproduceerd product op het juiste moment hebben. Dit geldt ook voor bedrijven die producten op order maken in kleine series met verschillende specificaties. Door deze steeds sterkere eis vanuit de klant worden deze bedrijven als het ware gedwongen hun doorlooptijden te verkorten, echter staan een aantal factoren dit vaak in de weg:

• Grote fluctuatie in capaciteitsvraag;
    • Complexe inkoopdelen;
    • Grote variatie in klanteisen;
    • Groot en divers assortiment;
    • Complex productieproces;

Rajan Suri geeft met QRM hier een oplossing voor. Door de Lean aanpak op klantspecifieke bedrijven toe te passen met de focus op het verkorten van de doorlooptijd kan QRM zorgen voor een verbetering van het bedrijfsresultaat, kortere levertijden, betere kwaliteitsresultaten en minder stress in de organisatie.

Dit was #1 van de QRM special naar aanleiding van de QRM conferentie op 5, 6 en 7 juni in Arnhem. De komende weken naar het congres toe zal ik verschillende onderwerpen rondom QRM behandelen. Denk hierbij aan het verkorten van de doorlooptijd, het verschil met Lean, de tools als POLCA en ga zo maar door.

Mocht je zelf nog suggesties hebben, of meer willen weten over een bepaald onderwerp binnen QRM? Laat dan een reactie achter en ik zal het verwerken in een van mijn volgende artikelen!

[cf]123[/cf]

Geplaatst op by Rick Konings in Quick Response Manufacturing