Quicktip #1 – Continu Verbeteren, Kanaliseer Je Enthousiasme

lean tipsHet wordt tijd voor een nieuwe rubriek op de Lean Universiteit. Dus vandaag start ik met een nieuwe serie, namelijk de Quicktips. Quicktips zijn snelle, korte maar krachtige blogberichten die je in een paar minuten wat leren – maar nog belangrijker – aan het denken zetten.

Daarnaast is het idee dat de input voor deze quicktips voornamelijk van jullie komt, mijn lezers. Heb je dus vragen, opmerkingen of suggesties, schroom dan niet om mij aan mijn mouw te trekken in de vorm van een reactie, mailtje of tweet ;)

Maar vandaag dus de eerste quicktip: Het kanaliseren van enthousiasme bij continu verbeteren.

Continu Verbeteren en Enthousiasme

Een cultuur van continu verbeteren is misschien wel een van de lastigste dingen binnen Lean Manufacturing. In een vorige post legde ik al uit hoe ze dat in Japan doen, maar vandaag wil ik het hebben over enthousiasme voor verbetering. En dan met name hoe je dit enthousiasme vasthoud.

Onlangs vond ik deze grafiek die volgens mij wel heel mooi weergeeft hoe het enthousiasme voor continue verbeteringen kan fluctueren. Het is misschien wat simpel weergegeven maar ik vind de boodschap toch wel erg sterk. Daarnaast denk ik dat iedereen die wel eens met veranderprojecten van doen heeft gehad dit patroon wel herkend.

Het belangrijkste is misschien wel het bewustmaken van de verbeteraars van onderstaande boodschap. Dus voor dat je met een verbetertraject start, laat iedereen deze afbeelding even zien. Gaat het even wat minder met het enthousiasme? Roep iedereen eens bij elkaar en heb het er nog eens over en haal de afbeelding er weer bij. Nog een moment van twijfel? Praten, praten, praten!

Tot de volgende keer!

Continu verbeteren

  1. “Oke beginnen, de schouders eronder!”
  2. “Pff, het is toch moeilijker dan ik dacht.”
  3. “He, misschien werkt dit wel.”
  4. “Nu wordt het wel erg definitief, is dit wel wat we willen?”
  5. “Kijk, resultaten! We worden hier nog eens goed in.”

 

Geplaatst op by Rick Konings in Continu verbeteren, Quick Tip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

16.106 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

HTML tags are not allowed.